Bryggemetoder

Prinsipp for brygging:
Tebladene skal danse i vann. God smak avgjøres av tempratur og tid bladene ligger i vannet.

Det betyr at tebrygging ikke er som kaffe der vannet skal gjennom kaffeen til en viss hastighet.

Tebaldene skal synke i vannet. Drfor ha i tørre blader før du heller voer vann.

Te kan brygges stort eller lite. til samme tid. Varier mengden avhengig av hva som står på etikettene for teen din.

I prinsippet er det litt over et gram per dl og dobbel mangde for iste.

Trekketid og temperatur er ofte vanskelig å styre i en travel hverdag. Magne store aktører veldger derfor å brygge te i en 10-liters temperaturstyrt

vannkoker. Filteret som da brukes må være stort, f eks. en BH-vaskepose. Teen trekkes i samme antall minutter som om du lager en liten dose. Etter den er trukket blir bladene fjernet og da har du en ferdig brygget te som kan stå oppvarmet i flere timer. Te er m.a.o. ikke som kaffe. Det er derfor te er veldig lett å lage på forhånd før dagen blir travel. Og amnge kunder foretrekker at du har allerede valgt ut en te for dagen. Alle våre ter er populære, så du kan gjøre dette med alle 14 teene i menyen. En pose inneholder 150 gram, nok til 10 liter te. Selg så i serveringer på 2 dl og regn ut hvor stor profitt du trenger for hver kopp te.

Vi du heve inntrykket på serveringen, setter du opp prisen og server løsvekt te i de små tekannene fra Zero Japan.

Løsvekt te, du trenger 5 gram te for en liten kanne, 6 gram te for en stor kanne. Vi regner derfor at en tekanne er ca 8 kroner i kost. Bedre blir det ikke når du kan ta prisen for to kopper samme som to kopper håndbrygget kaffe.

Te skal ikke røres eller skvises ut av filteret.
Teposer skal m.a.o. ikke duppes opp og ned.

Mer info for ansatte og kunder er her:
https://gravraakteatelier.no/kunnskap/

Til å hjelpe dere i starten er det 4 forhold som er avgjørende for smak:
1. Mengde te
2. Mengde vann
3. Temperatur
4. Tid

Alt står på etiketten.

Pyramideposer.

Beskrivelse av brygging står på siden av pyramideposen. Det er temperatur og trekketid som er viktigst for god rund smak. Hver pose er tilpasset 2 dl vann.

Trekkes teen for lenge eller blir det for varmt, blir den bitter og usmakelig. Har du mange som skal serveres, kan det være en ide å ha to termo kanner med varmt vann som markeres med grønn, hvit, oolong for den som er 80 C. Den kannen som har varmest vann, 100 C kan merkes med svart te/tisane. Alle etikettene har bryggeanvisniing, slik at tinnboksene som har dobbel lokk kan brukes til selvbetjenings- eller frokost buffe. Mange tedrikkere vet selv hvordan å brygge den teen de liker best.

Løsvekt te:

Det er akkurat samme prinsipp for all te at tempratur og trekketid er avgjørende for god smak. Med løsvekt bestemmer du mer stykren av teen. Bruk en vekt første gang og vei opp ca 1- 2 gram per 1 dl. Deretter se hvor mange måleskjeer det blir. Prøvesmak 2 ulike mengder te for å se hva du liker best.

Temperatur selvbetjening eller brygging av små kanner/mengder te:

Vi anbefaler o vannkokere med 80 C og nesten 100 C for å brygge de ulike teene. Skriv gjerne en lapp på de ulike kannene, så hele serveringspersonalet har kunnskap om hvilken temepratur som skal til hvilken te.

Bruk stoppeklokke for trekking av teene.

Skal teen trekkes i flere liter på forhånd: 2 alternativ (minst)

  1. Trekk gjerne te i en mugge og sil etter trekketiden over i vannkoker som holder varmen eller kanne som står på kokeplate.
  2. Egen vannkoker som er dedikert den teen dere serverer og brygge med hopsfilter direkte i vannkokeren. . Husk alltid å ta tiden på trekkingen uansett mengde te.

Det hjelper ikke å trekke lenger hvis teen er for svak. da er det mengden blader eller vann som må justeres.